Udstillinger

På Forsorgsmuseet i Svendborgkan du opleve historien om fattigdom i Danmark, og hvad den gjorde ved mennesker, fra vugge til grav. Forsorgsmuseet fortæller en historie, som alle andre museer ikke vil fortælle, om fattigdom, udstødelse, overgreb og overlevelse på samfund-ets skyggeside.

Her er historien om landets institutionsforsorg for spædbørn, børn, unge, voksne og gamle. Det drejer sig om hundredetusinder af ganske almindelige, men fattige, svage og udsatte mennesker.
I Danmark har der ligget omkrng 450 fattiggårde, 500 spædbørnehjem, børnehjem og ungdomshjem samt et ukendt antal alderdomshjem. Sammenlagt langt over 1000 store, solide institutioner bygget til indespærring/ophold for ganske almindelige (ikke-syge eller handicappede), fattige, udstødte mennesker. Stammende fra det 19. og 20. århundrede.

Forsorgsmuseet på Svendborg Museum har med udstillingen om børns liv på børnehjem i det tyvende århundrede udviklet sig til et samtale- og mødested for mennesker med en hidtil ufortalt historie. Folk skriver de mest rørende indlæg i gæstebogen på museet, og i gæstebogen på nettet. Skolebørn får en oplevelse for livet, når de er på rundvisning i udstillingerne. Sidst, men ikke mindst, så bruger tidligere børnehjemsbørn udstillingen til at fortælle deres børn eller børnebørn om det, de aldrig tidligere har kunnet fortælle, nemlig hvordan det var at vokse på et børnehjem i det tyvende århundrede. Museet har begivet sig ud på en ny vej i den danske museumsverden, en vej vi i dag ved fører til inkludering i stedet for ekskludering (Social Inclusion) og dermed forhåbentlig til et mere lige og retfærdigt samfund.

 

 

Åbningstider :

For åbningstider,
besøg
forsorgsmuseet

skilt  • Bearbejdet plakat fra udstillingen Du skal ikke tænke på din Far og Mor